Villa Sandino, Muhan en La Gateada

Een hele week alweer voorbij. Je weet wel waar je bent hier. Geen internationaal telefoon, geen internet. Vanmorgen zijn we al vroeg op pad gegaan naar Juigalpa, de hoofdstad van de provincie Chontales. Even geld wisselen, naar de familie bellen en weblog bijwerken. Daarvoor moet je wel 2 uur in de bus zitten en uit de bergen afzakken richting Managua.
Even een samenvatting vcan een hele week.
Aangekomen uit Managua in Muhan, gegeten bij de familie van Luis de conttactpersoon terplaatsen.

Na het eten op een open vrachtwagen naar het dorp La Gateada waar we onder gebracht zijn in het vrouwenhuis. Op de bovenverzdiepen hebben we een eenvoudige slaapplaats gekregen voor de komende 2 weken.
Maandag was een uitrustdag, dinsdag en woensdag hebben we onze zweetdruppels op het restauratieproject, het plaatselijke honkbalveld, achtergelaten. Een accomodatie die allang door zijn houdbaarheidsdatum heen is. Er zijn gelden uit Zutphen ter beschikking gekomen om het terrein te herstellen. Afrasteringen, speelveld, allesverkeerdin een zekere staat van verval. Wij worden ingezet om samen met een 4-tal plaatselijke hede afscheiding van ´het verre veld´ te herstellen. Er is gekozen voor een betonnen afscheing op een door grote stene gemetselde rand. Werelijk alles wordt met de hand gedaan. Sjouwen, mengen sjouwen storten en zweten.

Donderdag hebben we een aantal basisscholen in het buiten gebied bezocht. Schooltjes van 2 lokaaltje ergens waara nauwelijks meer iets is. Klasjes van 12 kinderen verdeeld over 4 schooljaren.

Vrijdag hebben we een tocht door de ´wildernis' gelopen op weg naar peroglyphen. Overblijfselen uit een ver verleden (500-1500 jr. n.Chr.) Er is nog niet zoveel bekent van deze in rotsen gekerfde afbeeldingen. Een in deze omgeving wonend oud baasje heeft in de omgeving whet e.e.a. laten zien. De tocht was langer en zwaarder dan we hadden gedacht. Terug via een bergriviertje terug geklouterd.

Komende week een aantal dagen werken, zorgen dat de nieuwsbrief vanuit het gemeentehuis verstuurd wordt en nog een aantal schooltjes in het buiten gebied bezoeken.
Volgend weekend wordt e.e.a hier vervolgd.

tot dan, groetjes