Even wat fotootje`s


Ons slaaphuis, het vrouwenhuis in La Gateada

















Even een uitzichtje pikken



















Even het varkentje uitlaten






































Petroglieven, restanten uit een ver verleden

Heerlijk, eindelijk aan de slag

Het heeft even geduurd maar hier ben ik dan weer even.


Vandaag heb ik de hoge status van de burgemeesters-stoel behaald. Het is wel de stoel van hem of haar in Villa Sandino maar toch het voelt goed om vandaan mijn weblog bij te houden. Even een terugblik .



Eerste verkenningen
 Wij beginnen met het herstellen van de afscheiding aan de rand van het `verre veld`. Er is gekozen voor een constructie van betonnen elementen op een gemetselde muur. Gereedschap heeft zijn houdbaarheidsdatum allang overschreden, Scheppen van bedenkelijke kwaliteit, spijkers worden meerdere keren gebruikt, het schietlood en flessen waterpas worden hier nog in ere gehouden. Voor ons Nederlanders zal een dergelijke aanpak en bouwwijze niet door de keuring heen weten te komen maar ja hier in Nicaragua is de bouwkunst nog een echte kunst.



De bouwploeg bestaat uit een 4 tal kerels uit het dorp die in hun vele vrije tijd (werkloos) en hun krachten geven om dit werk te verrichten. Zonder enig voorbehoud doen ze vreselijk hun best met de beperkte middelen en mogelijkheden die ze hebben. Wij, Carl, Steven en ik vullen het team aan. Omder de omstandigheden vervullen wij slechts een ondersteunende rol. Verspreid over een groot deel van het complex liggen de ingredienten om aan de klus te beginnen.

Helaas voor de bouwploeg niet erg geordend en ook niet echt binnen handbereik.Waterdragen uit een beekje, cementsjouwen vanaf de laatste woning in het dorp waar het opgeslagen ligt, grindscheppen, specie mengen en met emmers naar de plek brengen Al met al een eerlijk maar erg warm karweitje waarbij wij ons en onze zweetdruppeltjes niet sparen.Hoever de renovatiemogelijkheden uiteindelijk reiken is ons niet bekend. Het speelveld moet nog worden opgehoogd, geёgaliseerd en ingezaaid, de loopstroken en de pit moet nog worden aangelegd. In het tempo waarin hier gewerkt `moet` worden kan het uiteindelijke resultaat nog wel even op zich wachten en zullen wij dat zeker niet meemaken.

Het complex zal voor de jeugd van Villa Sandino, het dorp en wijde omgeving zeker een grote verbetering in haar activiteiten en mogelijkheden voor de jeugd betekenen. Maar toch, er valt hier ook nog zoveel anders te doen.

Saludos, Jan de Hoop
Woensdag 16 februari.Zoals gebruikelijk start ook deze dag, onze eerste echte werkdag na een rustdag en een overlegdag, om 6.00 uur. Anderen blijken dit nog niet vroeg genoeg te vinden. Het dorp ligt aan weerszijden van de grote, 2 baans, weg naar Rama. Regelmatig worden we in de nacht herinnert aan deze ligging door luiddruchtig claxonerende zware vrachtauto`s en bussen.

Baseball (honkbal) is de meestpopulaire sport van het land, gevolgd door voetbal en boxen. In La Gateada, een van de comarca`s (dorp) van Villa Sandino, ligt een honkbalveld op een afgevlakt deel boven het dorp. Een speelveld dat allang door zijn levensduur heen is. Tribune, afrasteringen, veldbelijning werkelijk alles laat een accomodatie zien die in staat van verval terecht is gekomen. Het speelveld heeft zijn beste dagen allang achter zich gelaten. Van een bespeelbaar veld is allang geen
spraken meer.. Het wordt momenteel door de jeugd gebruikt om een partijtje voetbal op te spelen. Er zijn vanuit de gemeente Zutphen gelden beschikbaar gekomen om deze accomodatie op te knappen.